Ukrainske og norske unge gründere samarbeider

For syvende gang arrangerer norsk-ukrainsk handelskammer programmet Young Entrepreneurs. Her møtes norske og ukrainske gründere og gründerspirer for å utforske forretningsmuligheter mellom de to landene. Denne syvende gangen var møtene helt spesielt.

  • AV Hilde Garlid
  • 8. september 2022
Ukraina besøk norsk ukrainsk handelskammer

10 + 10: «Young Entrepreneurs» fra Ukraina og Norge deltar i et program hvor de utforsker felles handelssamarbeid mellom de to landene. I år var interessen for å delta, og motivasjonen for å gjenoppbygge Ukraina, særdeles stort. Validé og Innovasjonspark Stavanger var vertskap for det spesielle besøket. (Foto: Hilde Garlid)


10 unge ukrainere får sjansen til å delta, og konkurransen om en eksklusiv billett til Norge er stor. Programmet består av to intensive uker med knappe to måneders mellomrom. Vanligvis en uke i Norge og en uke i Ukraina. I år blir alt arrangert i Norge.

-Hvert år velger vi ut 20 søkere til å delta, fra Norge og Ukraina - gjerne en kombinasjon av studenter, nyutdannede og noen med lengre bransje- eller gründererfaring. I år hadde vi spesielt mange søkere med svært imponerende bakgrunn, sier Anastasiia Antonyk. Hun jobber for den ukrainske delen av handelskammeret.

Utforske handelsmuligheter
Vanligvis deles deltakerne inn i grupper som får i å oppgave å utvikle en forretningsidé innenfor hvert av handelskammerets fokusområder. I slutten av programmet pitches idéene for en jury. I år, på grunn av krigen, er oppgavene endret fra å handle om konkrete businessidéer, til å handle om markedsanalyser: å identifisere muligheter og utfordringer i dagens norsk-ukrainske handelslandskap.

I år har programmet hatt følgende grupper: Energy for the future, Manufacturing, Food and drinks, AgriTech og SmartCity.

Historisk har fokusområdene for Young Entrepreneurs vært innen sektorer hvor det allerede finnes norsk-ukrainsk samarbeid. Det er bransjer som IT, energi, produksjon og sjømat og landbruk. Disse sektorene er alle identifisert av handelskammeret til å ha stort potensiale for økt norsk-ukrainsk samarbeid.

Norsk og Ukrainsk flagg

SPESIELT BESØK: Utveksling av unge entreprenører mellom Norge og Ukraina har eksistert i seks år, men på grunn av krigen er årets besøk høyst spesielt. (Foto: Hilde Garlid)


Høy motivasjon for deltakelse
Årets program startet i Oslo, før ungdommene landet i Stavanger akkurat tidsnok til å rekke innspurten av energimessen ONS. De ukrainske gjestene har også besøkt smartby klyngen Nordic Egde, kjørt ribb i Lysefjorden før de la besøket og gruppearbeidet til Innovasjonspark Stavanger og Validé.

De norske og de ukrainske gruppene skal nå fortsette arbeidet på egen hånd inntil de møtes igjen, i Trondheim og Bodø i slutten av oktober.

Programmet finansieres med prosjektmidler fra Utenriksdepartementet i Norge.

-Tilbakemeldingene etter første delen av programmet har vært over all forventning. Deltakerne har allerede knyttet svært sterke bånd til hverandre og kommet godt i gang med prosesser for å utforske potensiale for økt samarbeid mellom Norge og Ukraina. I år er kanskje motivasjonen til deltakerne om mulig enda sterkere. Krigen i Ukraina øker ønsket og motivasjonen fra begge sider om å bidra positivt til gjenoppbyggingen av Ukraina, sier Anne Birthe Skaret, som jobber for den norske delen av norsk-ukrainsk handelskammeret.

-Tilbakemeldingene fra samarbeidet med Validé og Innovasjonspark Stavanger har vært særlig positive, sier hun.

Forretningsutvikler i Validé, Jon Trygve Kjerstad, har bistått gruppene og holdt presentasjoner om hvordan Validé jobber med næringsutvikling, gründerskap og vekstselskap. De unge entreprenørene vil møte Kjerstad igjen senere i høst, da i juryen som de skal pitche ideene sine for.

-Vi har fått mye motivasjon og konkret hjelp til å ta arbeidet flere hakk videre. Vi gleder oss til å fortsette samarbeidet for del to av programmet, sier Skaret og Antonyk.

Noe av det som sto på programmet for første del av YE 2022:

  • Meet-up med vårt alumninettverk som nå består av 140 tidligere deltakere
  • Workshop om kultur med Karin Ellis "Working between Norway and Ukraine"
  • Undervisning med Anna Stepanova fra BI om markedsanalyse
  • Foredrag av Åsmund Mandal fra Business Angels Norway om risk management
  • Besøkte NHO
  • Besøkte bedrifter: Mills, Farmforce, FutureBuilt, Scatec
  • Besøkte Stortinget og hadde et fint møte med Stortingspresidenten
  • Besøkte Innovasjon Norge i Stavanger
  • Brukte fasilitetene på Innovasjonspark Stavanger til gruppearbeid
  • Fikk svært nyttig mentoring av Jon Trygve Kjerstad fra Validé
  • Besøkte Nordic Edge

Hva er norsk-ukrainsk handelskammer?
NUCC er en ikke-statlig medlemsorganisasjon som er til for å stimulere til økt handel og samarbeid mellom Norge og Ukraina. Handelskammeret finansieres delvis av sine medlemmer, men i hovedsak av norsk UD på prosjektbasis. Handelskammeret bruker sitt brede kontaktnettverk blant næringsliv og myndigheter i begge land til å opprette kontakt mellom norske og ukrainske bedrifter. I tillegg bistår handelskammeret i tilrettelegging av høypolitiske besøk og arrangerer handelsrelaterte delegasjonsturer, konferanser og andre arrangement.