Superkraften i gode team

-Ledere har en lei tendens til å fokusere på resultatene, men sjefens viktigste oppgave er egentlig å sikre psykologisk trygghet blant sine ansatte. Først da får du maks ut av staben. Du kan sågar få fram superkrefter i trygge team. For dem er det ingen grenser for hva de kan oppnå, sier Jan Eric Wetteland, ledertrener i Deloitte.

  • AV Hilde Garlid
  • 26. november 2020

Jan-Eric-Wetteland.ledertrener.png#asset:1831

Jan Eric Wetteland mener det potensielt ligger superkrefter i et godt sammensatt team.

Fra idrettshelter til arbeidsplass
Vi er ikke i tvil om at det Wetteland sier stemmer når vi ser på idrettsheltene våre. Den personlige dynamikken i Team Ingebrigtsen gjør dem gode, sammen, og de profilerer seg sågar som et team. Karsten Warholm og Leif Ove Alnes er et pussig, men uslåelig radarpar. Det er omtrent bare teamfølelsen landslagstrener Thorir Hergeirsson kan gjøre noe med når han hver desember kaller sammen troppene av norske håndballspillere, for å delta i et mesterskap. Idrettseksemplene er mange på hvordan trygghet i et lag styrker evnene.

Men gjelder det samme i næringslivet?
Ja, mener ledertrener Jan Eric Wetteland i sitt foredrag om superteam på Eat, Think & Innovate i Innovasjonspark Stavanger. Han krydrer foredraget sitt på med egne erfaringer:

-Som familien ble vi vitne til at et fantastisk superteam av ambulanse- og helsepersonell rykket inn i hjemmet vårt da sønnen vår, bare 10 dager gammel, ble syk. Som fotballspiller på collage-lag i USA erfarte jeg hva som skjedde da vi endret oss fra individuelle utøvere til å framstå som ett lag med ett mål.

Videre gir Wetteland oss innsikt i hva som kjennetegner et godt team. Typiske feil som gjøres i teamsammensetting og hvordan du som leder kan skape psykologisk trygghet i ditt neste team.

Se hele foredraget her. (33 min)

Hvem er Wetteland?
Jan Eric Wetteland driver i dag lederutvikling i Deloitte, og har 12 års erfaring med organisasjonsutvikling og ledertrening i Norge og i utlandet. Han har formell utdanning innen organisasjonspsykologi.

jan_eric_wetteland.jpg#asset:1829

Hans akademiske bakgrunn kombinert med mange års erfaring fra rådgivningsbransje, har gitt ham en dyp forståelse av lederrollen og kraften i ledelse. Han er dyktig på effektivisering av ledergrupper, utvikling av bedre forståelse av de ulike medlemmene i teamet i form av psykologiske verktøy, samt å gi råd i strategisk utviklingsarbeid.

Hva er Eat, Think & Innovate?
Eat, Think & Innovate er et sunt og godt næringsinntak for mage og hjerne. Det arrangeres av Innovasjonspark Stavanger og Validé i fellesskap, og har sine fysiske samlinger i Innovasjonspark Stavanger en gang i måneden. For tiden blir arrangementet servert digitalt. Det er gratis, men krever påmelding. Følg oss på sosiale medier og nettsider for informasjon om neste Eat, Think & Innovate.

Opptak fra foredraget «Superkraften i gode team» er gjort av Capix AS.

Plakat-Eat-think-innovate.jpg#asset:1309