Student som problemløser

Samarbeid.UiS.no er en nettside hvor bedrifter kan legge inn en utfordring eller et problem som de ønsker at en bachelor -eller masterstudent skal løse for dem.

  • AV Hilde Garlid
  • 21. oktober 2020
Klaus.Liland.UiS.jpeg#asset:1801

PORTAL PÅ PLASS: Klaus Liland, rådgiver på UiS innovasjonsavdeling, lanserer nå portalen samarbeid.uis.no mot næringsliv som har problem som studenter kan løse i sine oppgaver. (Foto: Hilde Garlid)


-Dette er tredje året vi tilbyr studenter og næringsliv denne koblingsboksen. De to første årene testet vi konseptet som piloter – nå; tredje året går vi «live». Nå gjelder det de aller fleste studentene på UiS, sier Klaus Liland, rådgiver ved Innovasjonsavdelingen på UiS.

Legg litt sjel i problemet
Han trekker pusten litt ekstra, for det har vært et puslespill å få alle delene av dette samarbeidet til å fungere, og få alle parter fornøyde, men nå er tiden med barnesykdommer over. Oppfordringene har gått ut til studenter på alle fakultet om å skrive oppgaver fra næringslivet.

For bedriftene er portalen såre enkel å bruke. De skal melde inn sine problemstillinger, og de kan gjerne legge litt sjel i å selge inn sin oppgave. De finner også finfine veiledere for hvordan de best kan beskrive en problemstilling slik at det egner seg for en bachelor eller masterstudent.

-Når oppgaven blir tildelt, skrives det en studentkontrakt mellom student, veileder og bedrift via epost, sier Liland. Han oppfordrer bedriftene til å være raske med å bruke nettsiden:

Studentene kikker etter oppgaver nå. Fristene for dem å melde inn sine oppgaver nærmere seg. 15. november for bachelorstudentene og 1. desember for masterstudentene.

-Vi har ikke gått så veldig høyt ut eksternt, for vi ønsker at bedriftene skal få en god opplevelse, men vi har disse to årene sett gode resultat av oppgavesamarbeidet. Ikke alle bedriftsoppgavene blir valgt, men de kan «ligge over» til neste år, dersom bedriftene ønsker det selv. For studentene er oppfordringen soleklar om å velge «real life» oppgaver. Det gir unik læring og verdifulle opplevelser på så mange plan, sier Liland.

Gjengangere fra næringslivet
Problemstillingene meldes inn både av studentene selv, professorer på UiS og næringsliv. I 2019 var det 900 oppgaver totalt som ble meldt inn, 700 ble skrevet og 250 av disse ble skrevet sammen med næringsliv, sier Liland.

Bedriftene plikter å gi studenten veiledning 2-5 timer i løpet av 14. dager, og de fleste studentene løser oppgavene i løpet av vårsemesteret. Rådgiveren kan se av listene sine at noen bedrifter er gjengangere som innmeldere, og tolker det som et tegn på at bedriftene er fornøyd med ordningen.

Liland råder bedriftene til å tenke mer på problemstillingen enn hvilken student de vil ha tak i.

-Vi ruter oppgavene til egnet nivå; bachelor eller master, og dersom noen problemstillinger egner seg best til PhD-nivå, så ruter vi dem også dit, sier Liland.

Erfaringen så langt?
Så, hvordan har samarbeid.uis fungerte de to test-årene?

-Vi startet med noen få institutt og fakultet, utvidet året etter før vi i år tilbyr tjenesten til de fleste studenter på UiS utenom kunstfag og lærerutdanningen, sier Liland.

Det betyr at det nå er veldig mange studenter som skal finne sine oppgaver, og for mange er det veldig motiverende å skrive sammen med næringsliv eller eksterne partnere.

-Så langt i 2020 er 86 oppgaver meldt inn som har et eksternt perspektiv, og 51 av disse er meldt inn fra næringsliv og offentlig virksomhet. Flest innen helsefag, men også et bredt spekter av andre, sier Liland, som vet av erfaring at det er akkurat på denne tiden studentene leter febrilsk etter noe å skrive oppgave om.

-Akkurat nå er sjansen stor for at din bedrift sine utfordringer kan bli lest og løst av en student, sier Liland.

Logg inn, og registrer din oppgave her