Børsgnisten tent for Zaptec

6. oktober kunne Anders Thingbø, administrerende direktør i Zaptec, ringe i børsbjella; en klingende bekreftelse på børsnotering på Merkur Market. Det er ikke hverdagskost at et selskap i Innovasjonsparken noteres på børs, men ladeselskapet har lykkes med å nå denne milepælen.

  • AV Hilde Garlid
  • 8. oktober 2020

Zaptec-moseevegg.jpeg#asset:1789

GRØNN VEKST: Zaptec bidrar til at elektrifiseringen av bilparken i Europa går raskere. (Foto: Hilde Garlid)

-Vi har gjennomført en emisjon og et nedsalg av aksjer i forkant av børsnoteringen overfor institusjonelle investorer. Nå ser vi frem til at aksjen kan handles fritt i markedet, sier Anders Thingbø, administrerende direktør i Zaptec, i en pressemelding. Merkur Market er første steg inn i børsverden, men selskapets neste ambisjon er hovednotering på Oslo børs.

E24 skriver at i forkant av børsnoteringen har selskapet fått 140 nye aksjonærer, og Oslo børs opplyser at selskapet har hentet inn totalt 450 millioner kroner i kapital. Markedsverdien på selskapets første dag på børs er 830 millioner kroner, viser oversikten på Oslo børs.

OSLO BØRS: Zaptec lader på børsen

Første gnist i innovasjonsparken
Hovedkontoret til Zaptec er i Innovasjonspark Stavanger, og det er her selskapet har holdt hus siden første gnist i 2012. De første løsningene ble testet i parkeringsanlegget i parken, og det er Zaptec sine ranke ladere som fyller lånebilparken utenfor Måltidet hus.

Laderne til Zaptec produsere hos Westcontrol AS på Tau, og timingen har vært god. Elbilsalget i Norge akselererte da Tesla lanserte sin første elbil i Norge i 2013. I samme tidsperiode har Zaptec blitt markedsledende i Norge på ladestasjoner for borettslag og bedrifter. Først i fjor introduserte de Zaptec Home, som er ladestasjon for hjemmebruk. 2019 var også året da det unge teknologiselskapet festet blikket mot Europa. Det er den internasjonale veksten selskapet nå rigger seg for ved å gå på børs.

Zaptec-lader.jpeg#asset:1788

FØRSTE GNIST: Zaptec startet sitt ladeeventyr i Innovasjonspark Stavanger. (Foto: Hilde Garlid)

Ekportvekst til Europa
Det europeiske elbilmarkedet er raskt voksende. I løpet av 2020 har Zaptec sin eksportandel vokst fra 9 prosent i 2019 til 25 prosent i år. I følge E24 har de solgt elbilladere for 14,5 millioner kroner til europeiske land.

-Med tilgang til kapitalmarkedet skal vi forsterke vår internasjonalisering og produkt- og tjenesteutvikling, forklarer Thingbø.

Selskapet opplyser på sin hjemmeside at det i dag finner Zaptec-ladere i 15 land og på 6500 ladeparkeringsplasser.

-Vår norskutviklede teknologi innen last- og fasebalansering muliggjør flest ladepunkter for kundene med raskest lading av alle tilgjengelige ladesystemer i markedet. Stadig mer uregulerbar og fornybar kraft produseres fra sol- og vindkraft i Europa, noe som skaper kapasitets- og kvalitetsutfordringer i strømnettet. Vår teknologi der ladingen styres av algoritmer i skybaserte løsninger bidrar til å løse disse utfordringene slik at Europa kan nå målene om reduserte CO2-utslipp fra biltransport», sier Anders Thingbø.

Morgendagen vi ønsker oss
«Vi skal forandre verden til det bedre gjennom å skape en mer bærekraftig og elektrisk fremtid», er visjonen til Zaptec. Den er ganske så sammenfallende med selskapets hittil største investor, Valinor, (tidligere Norsk Vind as) med Lars Helge Helvig alene i førersetet. Valinor holder også til i Innovasjonspark Stavanger, og fem av deres 17 selskaper i porteføljen har adresse Innovasjonspark Stavanger.

Valinor er et familieeid, norsk investeringsselskap som investerer og utøver aktivt eierskap i tidligfase-selskap med stort potensiale innen fornybar energi, infrastruktur og havbruk. -Investeringene våre retter seg kompromissløst mot bærekraftige løsninger for å fremme vekst og synergier. Til sammen utgjør aktivitetene våre en satsing mot en morgendag vi alle ønsker å våkne opp til, skriver Valinor på sin hjemmeside.