Start-upen som ble bransjeledende smarthus-firma

I 2013 snakket ikke låser, brannalarmer og termostater sammen, og ikke noe av dette kunne styres fra mobilen. Nå koordineres lys, varme, sikkerhet og strømforbruk fra én boks som du styrer med en app. – Gullet ligger i å koble. Futurehome skal være lett å installere og lett å utvide, sier Sigbjørn Groven, markedsansvarlig i smarthusselskapet.

  • AV Hilde Garlid
  • 10. april 2020
Futurehome.Sigbjørn-Groven.2.jpg#asset:1450

DEMOVEGG: Sigbjørn Groven i Futurehome får smarthusbransjen til å vokse. (Foto: Hilde Garlid, Validé)


Futurehome startet som en student-startup med den kortsiktige visjonen om å få alle digitale dingser i kjellerstuen til å styres fra én kontroll.

Teknologien deres har erobret rom etter rom, og svarer nå på en rekke styringsbehov i hjemmet som gjør boliger tryggere og mer energibesparende. Via partnerskap først, og siden investering fra GET; som så ble kjøpt av Telia, ser Futurehome for seg en lysende framtid i boligbransjen i Sverige og så videre ut i Norden.

-Vi er ikke lenger et oppstartfirma, men vi stopper ikke å innovere. I denne bransjen skjer ting fort, sier Groven. Selskapet startet opp i innovasjonsparken og med støtte fra Validé, hadde et loftskontor i Stavanger sentrum en periode, opprettet avdelingskontor i Oslo og flyttet hjem igjen og i samboerskap med Get/TDC; til Innovasjonspark Stavanger.

Tett på elektrikerne
Futurehome er ikke alene i bransjen, men ligger hakket foran konkurrentene, både i Norge, Norden og faktisk i Europa. Å koble seg på, enten det er nye samarbeidspartnere eller å forstå nye, digitale behov i hjemmet, er særdeles viktig.

-Når det innføres rushtidsavgift på strømforbruk, er det viktig at vi tilbyr løsninger som styrer både elbil-laderen og oppvarmingen, sier Groven.

Bygger du nytt eller renovere et hus i dag, skal det gjøres utrolig mange valg. Kunnskapene strekker som regel ikke til, selv om den per definisjon er lettere tilgjengelig nå enn før. Problemet er at det blir for mange valg, og det er vanskelig å vite hvilke som er smarte.

-Det store smarthus-slaget i dag står om du treffer folk på det rette tidspunktet; akkurat når de står med boligvalgene. Det finnes ennå ikke en lovpålagt basis-smartpakke, men det finnes noen framtidige krav fra myndigheter som folk bør være oppmerksomme på. Elektrikerne har en nøkkelrolle i så måte. De er fotfolket som kommer hjem til folk, og er således våre viktigste ambassadører. De bør ha kunnskap og kunne rådgi folk om de smarthusløsningene som finnes, sier Groven.

-Men har vi en felles oppfatning av hva et smart hus er?

-Det finnes ingen bransjestandard, og folk legger nok ulikt i begrepet. I dag er et smarthus en oppgradert bolig. Men et smarthus er både mer miljøvennlig og tryggere, og bør derfor være standarden; ikke unntaket, sier Groven.

Futurehome.Sigbjørn-Groven.4.jpg#asset:1452

KOBLINGER: -Gullet ligger i å koble - både flere styringsbehov i et hjem, men også å koble nye bransjer og leverandører til hjem og bolig, til våre løsninger, sier Sigbjørn Groven. (Foto: Hilde Garlid, Validé)

Framtidens bolig
-Går framtidens smarte hus mot flere bærekraftløsninger eller større fokus på sikkerhet?

-Begge deler. Greta Thunberg-generasjonens krav til utbyggere er boliger som reduserer miljøavtrykket. Der har vi en rolle. Våre løsninger retter seg også mot generasjonen som trenger boliger med fokus på omsorg og trygghet, sier Groven, og nevner at Futurehome utvikler nye løsninger for et boligprosjekt på 1500 boliger i Fredrikstad hvor bærekraft og strømforbruk settes på agendaen.

-Vi har fått 35 millioner kroner i støtte fra Enova til prosjektet. Smarte, bærekraftige og trygge boliger er viktig for folks framtidige hjem, sier Sigbjørn Groven.

Valide-dagen030919.png#asset:1453

Smart-tech tema på Validé-dagen
Flere firma i Innovasjonspark Stavanger er i smart-tech-bransjen, og digitale innovasjoner gjør hverdagen vår smartere og enklere. 24. til 26. september arrangeres Nordic Edge, den største, nordiske SmartCity-konferansen, og under Arendalsuka ble Stavanger kåret til Norges smarteste by. Stavanger huser også Norges SmartCity-klynge og alt dette, er tema for Validé-dagen tirsdag 3. september.

Validé-dagen er et utvidet lunsjarrangement med kjappe presentasjoner fra aktører i og rundt innovasjonsmiljøet, og denne gang særlig innen smart-tech.

Futurehome er blant selskapene fra Innovasjonspark Stavanger som presenterer seg.

Påmelding til 3.september kl 12-13.30: Valide-dagen her