Seks innovasjonsparkselskap vil bli «Årets gründer»

Seks av 29 selskap i Rogaland på Dagens Næringsliv sin liste over «Årets gründer» har adresse Innovasjonspark Stavanger.

  • AV Hilde Garlid
  • 29. mai 2020

Seks av 29 selskap i Rogaland på Dagens Næringsliv sin liste over «Årets gründer» har adresse Innovasjonspark Stavanger.

Totalt er det 277 gründerselskap som har meldt seg selv inn til DN-konkurransen «Årets gründer», innen fristen 1.mars.

-Dette er en imponerende samling gründere, sier Rolf Assev i StartupLab, som er medlem i den internasjonale juryen som nå går krevende utvelgesesdager i møter. De skal til slutt kåre selskapene som imponerer mest på fire kriterier, der fremgang siste år er sentralt. Totalt har disse 277 selskapene skapt 5000 nye arbeidsplasser.

Collage-årets-gründer.JPG#asset:1326

Gror godt i innovasjonsparken

På listen over selskaper med adresse Rogaland, finner vi i alt seks selskap som holder hus og har felleskap med de 150 andre bedrifter i Innovasjonspark Stavanger. Ett av selskapene er startups som holder til i inkubatoren til Validé i i8. De seks selskapene er: Zaptec AS, Futurehome AS, Easee AS, Tidewave R&D, Earth Science Analytics AS og SecuWine AS.

Alle regner seg selv som gründerselskap, men er i ulik fase av gründerskapet sitt. Zaptec AS er den som har holdt på lengst. Dagens Næringsliv har laget en selskapskalkulator som viser blant annet hvor mye kapital selskapene har innhentet, og hvor mange arbeidsplasser som er skapt. Og disse tallene er store og imponerende for sekstetten fra innovasjonsparken:

Til sammen har disse seks hentet inn 54.280 000 kroner i kapital i løpet av 2018, og det er i dag 67 ansatte i disse selskapene. Futurehome AS er den som har flest på lønningslisten; med 25 ansatte.

Som startups har de seks i sin korte eller lange eksistens hentet inn 175.250.000 kroner i kapital fra investorer, hvorav Zaptec AS alene har hentet inn 136 millioner kroner i investormarkedet. Futurehome AS er på en andreplass med 32 millioner kroner innhentet fra investorer.

Alle selskapene har fått offentlig støtte på ulikt vis; store og små beløp. Totalt har de seks selskapene fått 41.800.000 kroner fra det offentlige for å utvikle sine innovative løsninger. Her er det også Zaptec AS som topper listen; med 16 millioner kroner fra det offentlige, i følge Dagens Næringsliv sin selskapskalkulator.

Skaffer seg nyttig innsikt og data

Det finnes ingen totaloversikt over gründerselskap i Norge, så Dagens Næringsliv har via denne årlige kåringen, siden de startet i 2014, skaffet seg den aller beste totaloversikten. Gjennom søknadsprosessen sanker de også nyttige opplysninger fra selskapene når det gjelder bransjer, antall ansatte, investeringskapital, vekst, produkt og marked.

«Målet med «Årets gründere» er imidlertid ikke bare å kåre noen få, men å synliggjøre alle våre nyskapende selskaper, så man kan lese seg opp på hva som skjer i spesielle bransjer, i eget fylke, hvem som henter penger fra investorer, hvem som tjener penger. På nettsiden til Årets gründere får man raskt oversikt over de smarte nye konseptene, pengene og investorene», skriver Dagens Næringsliv.

Les mer om «Årets gründer»