• AV HILDE GARLID
  • 24. august 2019

Hvorfor forsker vi på mat, egentlig? Hva lærte barn om mat på skolekjøkkenet på 50-tallet? Hva skjer med smaken når vi tar bort lukten? Hvordan smaker 1700-tallets vassgraut?

Dette, og mange, mange andre spørsmål kan du få svar på dersom du deltar i Matløypa søndag 30. september. Da åpner seks steder på og rundt Ullandhaug dørene eller hagene sine for besøkende.

Dersom du ikke har hatt familien din med på jobb i innovasjonsparken noen gang, er dette anledningen. Søndag 30. september arrangeres Matløypa for niende gang; en familiedag som byr på opplevelser og læring. 

Matløypa åpner opp for smaksopplevelser, ny kunnskap om mat, natur og miljø. I år er Arkivenes hus og Ydalir Hotel to nye destinasjoner for den tradisjonsrike løypa som svinger seg fra topp til bånn av Ullandshaug. Matmiljøet på Ullandhaug har nemlig en spennvidde fra jernalderen til nåtiden, fra kokegroper til forskning på industrielle produksjonsmetoder i Måltidets hus.

Du kan begynne hvor du vil i løypa, og de seks stedene som inviterer er Jernaldergården, Ullandhaug økologiske gård, Ullandhaugtårnet med Sørmarkas Venner som vertskap, Stavanger botaniske hage, UiS ved barnehagelærer og grunnskolelærerutdanningen, Ydalir Hotel, Måltidets Hus og Arkivenes hus – som enten kan være et startpunkt eller endestasjon for søndagsturen.

Uansett hvem du besøker, alle byr på interessant kunnskap, aktiviteter, smaksprøver, leker, foredrag eller omvisning av ulike slag.

Ydalir Hotel er et nytt midtpunkt for alt som skjer på Ullandhaug. For å kunne forklare hva Ydalir betyr må vi starte med hvor navnet Ullandhaug kommer fra. Området som hoteller ligger på har fått sitt navn etter den norrøne vinter, jakt og pil og bue guden Ull. Hans hjemsted het Ydalir. Derfor har hotellet en pil og en bue i sin logo, og 31. september blir det mulig å gå i lære hos mesterskytteren Ull, og prøve seg som bueskytter ved Ydalir.

Matløypa ser en del av programmet til Forskningsdagene 2018. Matløypa er åpen fra klokken 12.00 - 16.00, søndag 30. september.

Salt-og-sukker-hos-Nofima.jpg#asset:955Salt og sukker hos Nofima.


Program for Matløypa
JERNALDERGARDEN Prøv forskjellige aktiviteter som var en del av dagliglivet i jernalderen. Du kan lage mel, bake hellebrød og lag en trespiker som skal brukes i taket på langhuset.

12.00: Omvisning – lær om livet i eldre jernalder. 12.30: Omvisning – Vi forteller byggearbeidet som foregår i langhuset. 13.00: Guided tour in English. 13.00: Bli med å bygg et langhus i 1/3 størrelse. 14.00: Smaksprøver på nystekt lam i kokegrop. 15.00: Omvisning – lær om livet i eldre jernalder.

ULLANDHAUGTÅRNET Nyt utsikten, og kjøp vafler, saft og kaffe av Sørmarkas venner. Quiz med premier for barna.

ULLANDHAUG ØKOLOGISKE GÅRD Kafé, salg av økologiske varer og sporløype med spørsmål om økologi. Samarbeidspartnere er Safteriet AS, Solvind AS, Venneforeningen for Ullandhaug økologiske gård, Økologiske Dagligvarer AS, Økologisk hagelag og Økologisk Rogaland. 

STAVANGER BOTANISKE HAGE Se utstillingen om frø og frukt og ta familien med på hagens rebusløype for store og små. I Hagevennenes pop-up kafé kan du kjøpe vafler, kaffe, te, saft og syltetøy. Det blir også smaksprøver.

Kl. 13.00 og 15.00: Omvisning i Urtehagen: Fra frø til frukt.

GAPAHUK NEDENFOR BOTANISK HAGE Lær hvordan du kan utnytte mer av naturens spiselige planter. En ny app guider deg til fargerik og gratis mat i eget nærområde. Det blir smaksprøver av årets vekster og quiz med premier. Arrangør er Universitetet i Stavanger.

YDALIR HOTEL Skyt med pil og bue, kjøp mat i kaféen og kikk inn på hotellrommene!

MÅLTIDETS HUS Besøk Måltidets Hus og test dine kokkekunnskaper, smak på maten fra gamle dager, test din luktesans og mye mer. Bli med på quiz og vinn fine premier. Gode parkeringsmuligheter.

ARKIVENES HUS Lurer du på hvordan skolekjøkken var før? Hørt om Petroleum Wife’s Club? Kom innom og se på utstillingen, prøv ut noen aktiviteter fra «gamle dager» og smak på kjeks fra PWC.

Kart.PNG#asset:956