FishGlobe sjøsettes i Lysefjorden

Det er ikke vanlig å døpe oppdrettsanlegg, men FishGlobe er ikke som andre anlegg. Grieg Seafood gjorde et unntak for denne verdensnyheten, og Nina Willumsen Grieg døpte FishGlobe i Lysefjorden slik det gjøres med nye skip; i sjampanje.

  • AV Hilde Garlid
  • 21. august 2019

Selskapet FishGlobe har adresse i Innovasjonspark Stavanger og jobber havbruksnæringens største utfordringer; lakselus og miljø. Nærheten til andre selskap innen havbruk, forskningsmiljøene og bransjeorganisasjonen BluePlanet, samt nettverket selskapet har fått via Ocean of Opportunities, gjør at innovasjonspark Stavanger er rett adresse for et selskap som FishGlobe.

FishGlobe mener de har en løsning for både lakselus og reduksjon av havbruksnæringens miljøavtrykk. Mandag 19. august var 100 gjester, hvorav mange deltakere på Stiim Aqua Cluster Technology Day, samt presse, til stede ved dåpen ved Oanes utenfor Lysefjordsenteret.

Løser helse- og miljøproblem FishGlobe har utviklet en oppdrettsteknologi for å gjøre laksenæringen enda bedre, - mer lønnsom, mer bærekraftig og med høyere fiskevelferd. Deres lukkede anlegg brukes i kombinasjon med vanlig merdoppdrett.

Selskapet ble etablert i 2013, og gründer Arne Berge har bygget og testet sin patenterte løsning for lukket oppdrett siden den tid. Den spektakulære 24-kantede, flytende globen er laget av lettmateriale PE-plast (polyetylen),.

Inne i globen er det et komplett oppdrettsanlegg som produserer såkalt postsmolt; altså laks fra 100 gram til 1 kilo. Åpne, tradisjonelle merder regnes for å gi god fiskekvalitet med lavest investerings- og driftskostnader dersom anlegget har optimale lokaliteter. Problemet er at det er en mangel på optimale lokaliteter. Et lukket, flytende anlegg er ikke like avhengig av lokasjon som tradisjonelle merder.

Anlegget er 22 meter i diameter og 19 meter høyt. Totalt 3500 kubikkmeter, med plass til 300 tonn, altså 300.000 laks som har vokst seg til 1 kilo. Tanken tømmes to ganger per år.

Forskningsmidler fra VRI-kompetanse er brukt for å bevise Berge sin teknologi, og selskapet har tatt patent på løsninger. Det ene går på å bruke rørene for vanntilførsel og avløp til å spile ut og holde fast konstruksjonen. Det andre patentet bruke luft til å skyve fisken skånsomt ut og inn. Globen inneholder blant annet tekniske rom for alt av utstyr, eget fôrlager og muligheter for nødstrøm til pumper.

Fra prototype til fullskala Globen koster mer enn et åpent anlegg, men reduksjon i behovet for avlusing, gjør et lukket anlegg mer lønnsomt i det store regnestykket. Anlegget eliminerer langt på vei problemer som rømning, lakselus, samt utslipp av avføring og rester av fiskefôr.

Oppfinneren Arne Berge startet med utviklingen av anlegget på fritiden og bygde en liten prototyp. I dag ser han anlegget i fullskala i Lysefjorden fra stuevinduet sitt på Forsand.

Prototypen beviste teknologien og at det var mulig å ha en globe flytende i bølger og strøm i Lysefjorden. Den første ekte modellen målte 2,5 meter i diameter. Det var også et vellykket prosjekt, men så stoppet det hele opp inntil oppdrettsselskapene Grieg Seafood og Lerøy Seafood ble med på satsingen.

-Måtte hell og lykke følge deg, som det sies ved båtsermonier.

LES MER OM STIIM HER: www.stiimaquacluster.no

Fishglobe.1.jpg#asset:1438

OMVISNING: Gründer Arne Berge (t.v.) stod for omvisningene inne i FishGlobe. som er den aller første konstruksjonen av sitt slag.Kirsti K SømmeKirsti K. Sømme