Energihuset - Et grønt arbeidsmiljø i verdensklasse

Det 10. kontorbygget i Innovasjonsparken blir det mest spektakulære både som miljøvennlig bygg, men også som et innovativt, energigivende arbeidsmiljø.

  • AV Hilde Garlid
  • 2. oktober 2019

De som flytter inn i Energihuset våren 2021 får en arbeidsplass som leverer energi både til andre bygg i innovasjonspark Stavanger, men også til menneskene som jobber der.

Grønn hverdag
Nordmenn tilbringer 80-90% prosent av tiden i bygninger, og mange av våre våkne timer er vi på jobb. I Energihuset får leietakerne et bygg som leverer den aller, aller høyeste tekniske byggemiljøstandarden, men alle de tekniske løsningene holder vel så mye fokus på brukernes velvære og det indre miljøet. Vi må tenke nytt for å løse klimautfordringene og dette prosjektet vil være et positivt bidrag til 11 av FNs 17 bærekraftmål.

-Så hvem er leietakerne til Energihuset? Ønsker dere også at selskapene skal drive med fornybar energi, det grønne skiftet og bærekraft?

-Vi ser oss om etter leietakere som vil ha en arbeidshverdag i et grønt, klimavennlig miljø i et kontorbygg som både tar vare på de ansatte, og som byr på helt nye løsninger for samhandling mellom mennesker og bygg, sier Erik Sirevaag, forretningsutvikler i innovasjonspark Stavanger, og fortsetter:

-Vi håper at selskaper med innovative løsninger skal finne kontormiljøet interessant, og at bygget kler deres profil. Ambisjonene våre er at bygget skal gi energi til nye, innovative mennesker og miljø som har bærekraft høyt på agendaen. Vi bygger nå Norges mest innovative og miljøvennlige kontorbygget, og opplever stor interesse, sier Sirevaag.

Energihuset1.png#asset:1487

God, grønn timing
Nå er det kun signaturen fra leietakere som gjenstår før prosjektet kan flyttes fra tegnebrett og reguleringsplaner til realitet.

-Hvordan er det å fortelle om Energihuset til potensielle leietakere?

-Det er overraskende stor nysgjerrighet. Klima og miljø står høyt på agendaen til bedrifter i dag og vi opplever at flere ønsker å gjør mer miljøbevisste valg, sier Sirevaag.

Bygget er ikke 100 prosent ferdigprosjektert. Det er det en mening med.

-Vi mener alvor med å sette kundene, menneskene, foran teknologi. Vi ønsker å involvere leietakerne tidlig slik at de får være med å påvirke og forme prosjektet, sier Sirevaag.

Les også: Innovasjonsparkens eiere kåret til årets mest innovative byggherre

Bygg og arbeidsoppgaver puster sammen
Et viktig element i bruken og velværet i kontorbygget er tjenesteplattformen Life@Work som skal skape en enkel og sømløs arbeidshverdag.

- Alt av teknologi i bygget er sydd inn i plattformen. Det muliggjør kjedereaksjoner av samhandling og integrasjoner, og har et potensiale som vi trolig bare ser konturene av i dag. Life@Work blir operativsystemet til bygget og vil fasilitere alle de små og store tingene som gjør en arbeidshverdag enklere, samtidig som bygget lever og leverer i ett med brukerne, sier Sirevaag.

Erik-Sirevaag.energihuset.jpg#asset:1486

GRØNT PÅ ALVOR: -Vi mener alvor med å sette kundene, menneskene, foran teknologi, sier Erik Sirevaag. (Foto: Hilde Garlid)


Levere mer enn det forbruker
Bærekraftig eiendomsutvikling handler mye om valg og de usynlige løsningene. Kontorbygget som er på ca. 12.000 kvadratmeter og på det meste seks etasjer, skal bli et Pluss-hus. Da må Smedvig Eiendom ta i bruk det aller siste innen bygg- og miljøkunnskap og ikke minst innen teknologi. Det betyr at kontorbygget vil produsere energi uten å avgi noe som helst til det ytre miljøet. Faktisk skal det i sin levetid ta opp mer CO2 enn materialene og byggeprosessen tilfører miljøet. Men utbygger strekker seg lenger. For at bygget skal få statusen «BREAM outstanding», må det i seg selv tilføre innovasjoner og representere noe helt nytt. Et godt arbeidsmiljø handler derimot vel så mye om det indre miljøet. Smedvig Eiendom sertifiserer derfor også bygget til «WELL Platinum».

- Miljøplanlegging etter «WELL»-standard handler om hvordan luft, vann, næring, lys, bevegelse, termisk komfort, lyd, materialer og sinn påvirker oss som mennesker. Innemiljøet skal være bra for deg, helsemessig. Fornøyde og friske ansatte gjør en bedre jobb, sier Sirevaag.

Energi på alle plan
På tomten, under bygget, finnes det allerede energibrønner som henter jordvarme til alle de ni eksisterende bygg i innovasjonsparken. Energihuset henter varme fra disse, men skal også levere sin egen energiproduksjon tilbake til energisentralen til Ullandhaug Energi.

Energihuset får solceller på taket, og bygget skal produsere mer energi enn det forbruker.

-Vi bygger etter BREAM-standard. «Outstanding» er den høyeste miljøsertifiseringen som er mulig å få på et bygg. For å oppnå dét må bygget tilføre markedet noe nytt. Konstruksjonen er i tre, og alle materialvalg vurderes også utifra livsløp. Det blir gjort beregninger over hva det koster å produsere materialene inkludert hvilke naturinngrep det i seg selv medfører. Materialene sin opprinnelse, hele deres livsløp og hvordan man bli kvitt dem tas inn i regnestykket. Bygget skal i seg selv være bra for det ytre miljøet, sier Sirevaag.

Arkitektene er Helen og Hard, og visuelt er bygget grønt, lyst, luftig og med naturens elementer som frodige takterrasser og grønne plantevegger i atriet som klimatiserer innemiljøet.

-Naturen selv jobber med inneklima, sier Sirevaag.

Les også: Fornybar varme til 11 bygg

Hippeste i Smedvig Eiendom
-Energibygget er noe av det hippeste vi i Smedvig Eiendom har å presentere. Det er et stort innovasjonsprosjekt for oss og for Rune Augenstein som er leder for teknologi og innovasjon i Smedvig. Han er den ambisiøse og kunnskapsrike initiativtakeren og pådriveren for at vi setter oss mål om å bygge Norges mest innovative kontorbygg, sier Sirevaag.

-Og når starter byggingen?

-Målet er at det første byggetrinnet skal være klar til våren 2021. Innen to år er jeg 95 prosent sikker på at Norges mest outstanding bygg finnes i Innovasjonspark Stavanger, sier Sirevaag.