Rekordpåmelding til Det Norske Måltid

– Rekordpåmeldingen viser at satsing på kvalitetsprodukter med Norges unike råvarer lønner seg, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

  • AV Hilde Garlid og Det Norske Måltid
  • 26. august 2020
Det-norske-måltid.1.jpeg#asset:1731

NYE RÅVARER: Kristin Austigard viser fram tomatillo´en fra Finnøy. Det er en helt ny tomat som i år konkurrerer i Det Norske Måltid. Salsa-produsent Patricia Mendez håper kokkene Trode Selvaag, Jørn Lie og de andre i testpanelet legger merke til nykommeren. (Foto: Hilde Garlid)


– Rekordpåmeldingen viser at satsing på kvalitetsprodukter med Norges unike råvarer lønner seg, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Travelt smakspanel
Kokkene er samlet rundt bordet på kjøkkenet hos Nofima i Måltidets hus. De gjorde seg ferdig med fisk i formiddag, og skal nå bruke ettermiddagen på å smake på kjøttprodukter. Alle ingredienser leses opp høyt; viktig informasjon til smakspanelet som skal bedømme om dette smaker hva det lover.

-Produktet skal presenteres for kokkene på samme måte som det gjøres for forbrukerne i butikken. Det er ikke lov å pynte på sannheten her, sier Kristin Austigard.

Det-norske-måltid.2.jpeg#asset:1732

HØYTLESING: Frode Selvaag leser opp fra varelappen på kyllingpakken, mens Jørn Lie bruker nesen for å få med seg mest mulig informasjon om matvaren. (Foto: Hilde Garlid)

Produktene trenger altså ikke å være nytt av året, med Austigard er likevel spent på nykommerne. Nye råvarer dukker opp i poser og spann – levert på døren i Innovasjonspark Stavanger. Konkurranselisten fylles av navn på produsenter og helt nye produkt. Disse konkurrerer side om side med kjente merkevarer og storprodusenter av norsk mat.

I løpet av uken skal smakspanelet gjennom ostehjul, spekemat, kjeks, lefser, sidere og mye mer av mat og drikke. Dette er første nåløyet for de mange påmeldte på vei mot finalen i Det norske måltid.

Kokker, sommelierer, bakere og matambassadører skal i løpet av uka avklare hvilke delfinalister som går videre i hver av de 13 kategoriene.

– Vi har pakket ut så mange spennende produkter, sier Kristin Austigard.

Det-norske-måltid.3.jpeg#asset:1733

HOS NOFIMA: Konsentrer om smak og poeng. Alle 300 produktene skal smakes, luktes, og bedømmes. (Foto: Hilde Garlid)


Alle delfinaler i Oslo
De siste årene har matsirkuset reist rundt i Norge for å arrangere delfinaler. Det har skapt engasjement og lokal stolthet for norskproduserte råvarer og produkter.

-Grunnet covid-19 og ulike restriksjoner vil alle delfinaler arrangeres i Oslo 15. til 17. september. Det betyr at delfinalistene skal konkurrere på nytt igjen i Oslo. Det skal da kåres tre finalister i hver kategori, totalt 39 finalister.

Det-norske-måltid.2019.png#asset:1734

FINALEDRYSS: 5. februar 2020 er det finale i Det Norske Måltid, i Stavanger, og arrangørene håper å kunne samle folk og finalister til fest og konfettidryss. (Foto: Det norske måltid 2019)


– Vi skulle jo så gjerne ha reist rundt og vist frem landet og hvor de mange produsentene bor og arbeider, men med dagens usikre situasjon rundt covid19 så er det vanskelig å gjennomføre. Når det er sagt så ser vi jo at deltakerne er ivrige, uansett hvor i landet de befinner seg, og det er deltakere både fra nord og sør, øst og vest, noe vi synes er fantastisk, sier Austigard.

Matnasjonen Norge
Hun er glad for produsentene ser verdien av å delta, og at mangfoldet og engasjementet gir en tyngde til prisutdelingen. Det Norske Måltid er et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke, og er et av de konkrete tiltakene for å gjøre Norge til en matnasjon innen 2030.

Den endelige finalen arrangeres i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar 2021 arrangeres Det Norske Måltid, fredag og lørdag 5.-6. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger,

Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.