• AV HILDE GARLID
  • 25. april 2018

I løpet av åtte måneder har Innovasjonsparken leid ut kontorplasser til over 50 nye bedrifter i kontorfellesskap.  

  – Hvor, når og hvordan folk jobber endrer seg. Vi må derfor tilpasse oss og tilby fleksible kontorfellesskap og mer aktivitetsbaserte arbeidsplasser, sier Elin Engelsvoll, markedskoordinator i Ipark Eiendom AS.  

 

Tilgang og fasiliteter

Kontorfellesskapet Nest er selve materialiseringen av denne samfunnsendringen. Lokalene er innredet i dempede farger, nordisk møbeldesign, behagelig sofa, kule potteplanter og parkens beste kaffemaskin.  

Her leier du ikke et klassisk kontor med fire vegger, en dør, arbeidsbord og nettilgang. Her leier du tilgang til en arbeidsplass. Hvor du kobler til pcen din kan variere fra dag til dag, og personlige eiendeler skal være ryddet unna dersom du er borte mer enn to timer fra arbeidsstasjonen. Rikelig med stillerom og prosjektrom gir muligheter for konsentrert arbeid og private samtaler.  

Det du leier er en kontorplass i et fellesskap med mulighet for en rabattert leieavtale de første 6 måneder dersom du har et oppstartselskap. Det gir deg likevel tilgang til alle felles fasiliteter og tjenester i Innovasjonsparken. Den fordelslisten er lang og innholdsrik.  

  Nest_9-1500pxw.jpg#asset:176

Ut av hjemmekontoret  

Å være sin egen arbeidsgiver og arbeidstaker betyr i praksis for mange å jobbe fra kjøkkenbordet hjemme. Det kan være effektivt, billig og praktisk, men alle som har prøvd vet at «det å gå på jobb» gir merverdier både til deg som person og til arbeidet ditt.   

-Miljø er stikkordet. Det å treffe andre er å bli inspirert. Noen bygger aktivt nettverk her for seg selv og selskapet sitt. Andre leier her for å få fred til å jobbe effektivt, treffer kollega i kantinen, og deltar på parkens faglige og sosiale tilbud; rett og slett bruker Innovasjonsparkens muligheter og arbeidsstruktur som de ikke har rundt hjemmekontoret sitt, sier Engelsvoll.  

Nest ble etablert for 2,5 år siden. Her er det 50 arbeidsplasser, og da er barkrakker og sofa med i regnestykket. I overkant av 20 bedrifter leier i Nest nå, og utleietallet har vært stabilt omtrent siden redet ble bygget.  

- I kontorutleiemarkedet har det vært en kraftig vekst av tilbydere av såkalte «coworking space». Det var et tilbud vi ikke hadde i Innovasjonsparken, og vi prøver å finne vår plass i dette korttidsleiemarkedet. Vi har både plass og bredde på fellestilbudene våre som vi mener gir leietakerne innen dette segmentet stor merverdi.   

- Er det for å bli mer kul i kontorutleiemarkedet?  

- Hva som er kult eller ikke handler oftest mer om personer enn bygg og interiør. Vår jobb er å legge til rette for at parken tilbyr et arbeidsfellesskap med de løsningen og leieforhold som kreves av en ny type jobbhverdag, sier Engelsvoll.  

Det viktigste for Nest-brukerne er nok likevel ikke latte-farger og opp-ned-potteplanter, men leiebetingelsene, miljøet og det øvrige tjenestetilbudet  

I gründerpakken får du rabattert leie på 1000 kr per arbeidsplass de første seks månedene. Da har du tilgang til alle fasiliteter i parken på lik linje med alle andre. Etter seks måneder går du over på ordinære vilkår som er 2500 kr per arbeidsplass.  

-Men går det bedre med businessen for dem som flytter hjemmekontoret sitt hit?  

- Ikke alle lykkes bedre her enn ved kjøkkenbordet, men det er aldri feil å få inspirasjon. En arbeidsplass å gå til gir mulighet til å lage en arbeidsstruktur rundt arbeidsdagen samtidig som du har frihet. Å være sammen med andre som er i samme båt, eller rede om du vil, gir det lille men viktige ekstra for å mestre gründerlivet både faglig og sosialt, sier Engelsvoll.  

  Nest.3.JPG#asset:825FAMILIEVEGG: Hvem holder til i redet? Det skal være lett å bli kjent med hverandre i Nest.

Plagsom gjennomtrekk i redet?

Det er ingen overdrivelse eller klisje at bølgedalene for gründerbedrifter er krevende. En tenker kanskje at gjennomtrekken av folk og selskaper i kontorfellesskap er plagsomt stort, at unge, hippe folk kommer og går og at «hva-sa-jeg-faktoren» er plagsomt høy. Men i Nest skal du absolutt ikke skue fugleungene på dunet.  

Brage Johansen har lukket igjen glassdøren og spar i seg en Rislunsj mens laptopen våkner. Denne tilsynelatende enslige svalen i Nest er ingen hvem som helst i gründerverden. Fra dette vesle rede i Ipark er misjonen å stanse ørkenutbredelse i verden.   

Hans historie i Innovasjonsparken er også mye lengre enn hva det kan se ut som her han sitter i det som er hoppkanten for mange unge. Men Brage har ikke bare ramlet opp i redet.  

-Jeg har vært involvert i Innovasjonsparken siden 2008. Det første året satt jeg i styret i parken da jeg var ansatt i Statoil. Jeg har vært i IRIS en periode, og var med å bygge opp selskapet Zaptec her i Ipark fra 2012 til 2017. Nå er jeg daglig leder for to selskap; Heimdall Power AS som driver med optimalisering av strømlinjer. Vi er fem personer i selskapet, men teamet er lokalisert i Düsseldorf, Stavanger, Bergen og Steinkjer.  

-Hvorfor en slik geografisk spredning blant selskapets ansatte?  

-Det har ingen praktisk betydning men det er slik arbeidslivet er i dag. Jobbmetodene våre gjør det mulig. Jeg trives godt med det, og angrer ikke en plass på at jeg har startet i gründerverden igjen, sier Johansen.  

Han har derfor lang, praktisk erfaring med hva Innovasjonsparken kan gjøre for et selskap i etablerings- og vekstfasen.  

-Det er flere grunner til at jeg fortsatt er i Innovasjonsparken. Plasseringen midt på Nord-Jæren gjør det lett å komme til. Parken har høy kvalitet på møterom og fasiliteter, noe som gjør at det er enkelt å invitere «viktige» kunder hit. Jeg hadde statsministeren på besøk for et år siden, sier Johansen.  

Samarbeidspartnere har han også funnet via parkfellesskapet, og men lang fartstiden som leietaker, ser han også utviklingen i Innovasjonsparken.  

-Profesjonaliteten har økt, og parken får sunn og god konkurranse fra andre, som Innovation Dock. Coworking spaces skal per definisjon ligge midt i byen; pub og jobb vegg i vegg. Således ligger Ipark «på landet», men Ipark og Innovation Dock utfyller hverandre godt. Stavanger trenger begge deler, mener Brage Johansen.   Nest.6.JPG#asset:824Brage Johansen har lang erfaring i gründerverden, og leder selskap med flere ansatte fra en tilfeldig kontorpult i Nest. – Selskapenes ansatte er spredd men det nye jobblivet gir oss mulighetene til å jobbe fra Dubai eller Steinkjer, sier Johansen som er daglig leder både i Heimdall Power AS og i Desert Control AS.

 

Stanser ørkenspredning fra Vassøy

Det er selskapet Heimdall Power som er registrert leietaker i Innovasjonsparken, men Johansens jobber ikke bare sømløst geografisk men også med arbeidsoppgaver for de to selskapene han er daglig leder for.  

Navnet «Desert Control AS» forteller alt om ambisjonene til dette selskapet. Bak står en oppfinner bosatt på en øy som er oppkalt etter stavangerværet; Vassøy. Løsningen er et mudprodukt som binder sand og gjør den dyrkbar, og som kan stanse en av de sterkeste kreftene på kloden vår – ørkenspredning.  

-Inspirasjonen er hentet fra oljeindustrien der mud er et restprodukt. Produktet er tatt patent på world wide, og vi har opprettet salgskontor i Dubai. Produktet er felttestet i Pakistan, Egypt og Kina. Enn så lenge er dette et kostbart produkt. Derfor henvender vi oss i første omgang til Gulf-landene, men målet er at bønder over hele verden skal få muligheten til å kjøpe dette, sier Johansen.  

-Men virker det? Kan dere gjøre ørkenen dyrkbar?  

-Vi vet at det virker. Teknologien fungerer og ørken kan bekjempes, men i tillegg til biologi og klima er ørkenspredning også politikk. Det er mange faktorer som spiller inn for vårt mål om å gjøre planeten grønn igjen, sier Johansen.



 

Kunne du tenkt deg å ha en arbeidsplass i Nest? Ta kontakt med Elin Engelsvoll