Åpnet Arkivenes Hus

Kulturminister Linda Hofstad Helleland åpnet i dag Arkivenes Hus i Ipark - Innovasjonspark Stavanger. Den offisielle åpningen ble etterfulgt av taler og hilsener, blant annet fra byggherre, arkitekt, entreprenør og representanter fra arkivinstitusjonene.

Kulturministeren markerte åpningen med å løsne en stor binders fra båndet i fargene til det norske flagget. Arkivenes Hus blir et sentralt kultur- og forskningssenter som vil inneholde det viktigste historiske kildematerialet fra hele Rogaland. 

Åpning-av-Arkivenes-Hus_Linda-H-Helleland.jpg#asset:427
  «Vi er stolte over å ha realisert det niende bygget i Innovasjonspark Stavanger -  Ipark. Arkivenes Hus er et unikt bygg, både i uttrykk og innhold. Med dette er kunnskapsmiljøet på Universitetsområdet ytterligere styrket» sier Cecilie W. Melbye, daglig leder i Ipark Eiendom AS.

Det er Statsarkivet i Stavanger, Stavanger Byarkiv, Interkommunalt Arkiv i Rogaland (IKA) og Misjons- og diakoniarkivet, VID som nå flytter inn i Arkivenes Hus. Til sammen 70 kilometer med arkivmateriell fyller de tre store underetasjene med klimatiserte magasiner, særlig beskyttet mot fukt og brann.

Arkivenes hus er tegnet av Lund+Slaatto arkitekter og er en unik bygning på 15000 kvadratmeter, hvorav nesten halvparten består av underjordiske arkiver. De øvrige funksjonene i huset er organisert rundt et sentralt, glassoverdekket atrium. Foruten å gi dagslys til arbeidslokalene innenfor, skaper atriet et stort, samlende fellesrom for alle husets brukere. Her er husets hovedtrapp og heiser, kantine, vrimle- og utstillingsareal. Fasadene er utformet som et spill av vertikale, foldete trepartier, med vindusåpningene integrert i spillet av skrålinjer. «Fasadenes spesielle og karakteristiske geometri gir det ellers stramme bygningsvolumet et dynamisk og lekent preg, med assosiasjoner til brettet papir og origami», forteller Pål Biørnstad, partner og faglig leder i Lund+Slaatto arkitekter.

Arkivenes Hus er bygget av Kruse Smith og stod ferdig i juni i år. Bygget sertifiseres til BREEAM Excellent standard, og prosjektet ble av entreprenør tildelt den høythengende SHA-prisen for 2017 for sitt særlige fokus på innovasjon.

Arkivenes Hus er realisert som et pilotprosjekt for gjennomføringsmodellen VDC - Virtual Design and Construction, en gjennomføringsmodell utviklet ved Standford University og som Kruse Smith er ledende på i Norge.