Gjør Rogaland større og verden mindre

Innovasjonspark Stavanger er episenteret for planene om å bygge et fysisk og virtuelt Rogaland i miniatyr. Jorunn Hodne skalerer opp det de fleste av oss bare pusler med i det små. Innen fem år kan Rogaland få sin egen miniatyrpark.

  • AV Hilde Garlid
  • 19. februar 2020
RIM.Jorunn-Hodne.1.jpeg#asset:1567

BYGGER DRØMMEN: I inkubatoren i Innovasjonspark Stavanger bygger Jorunn Hodne miniatyrdrømmen sin, større og større. (Foto: Hilde Garlid)



Er det mulig å oppleve fjord og fjell, historie og attraksjoner fra 23 rogalandskommuner på tre timer? Ja, i alle fall hvis Jorunn Hodne får realisert sin idé.

For tiden sanker hun entusiasme, medhjelpere og supportere. Og de er det mange av. Senere er det investorer, kommunepolitikere og lokalt næringsliv som skal glødes opp.

-Jeg liker teknologi, og Rogaland i miniatyr blir en samhandling mellom old-school-miniatyrmodeller og ny teknologi. Her ser du utsikten fra Preikestolen i VR-briller eller vandrer gjennom idylliske Skudenes i dukkehusstørrelse. Du forflyttes i tid og sted, innom slaget i Hafrsfjord og leker deg med industrihistorie fra Sauda, på en og samme ettermiddag.

RIM.Jorunn.Hodne.4.jpeg#asset:1570

LEKELAND: Jorunn Hodne har fått 3D-printet seg selv, og
innredet et dukkehus som sitt eget hjem i Stavanger. Sosiale medier hjalp henne med resten. Det eksploderte av likes og medieinteresse for den store ideen om det lille.

(Foto: Helle Navratil)

Eksplosjon av likes
Videojournalisten, programlederen, skuespilleren, jazz-sangeren, designeren og nå gründeren Jorunn Hodne har hatt en pangstart med ideen sin. Den er spredd via Norge Rundt, førstesiden i Aftenbladet, stand på Nordic Edge og den har skapt en eksplosjon av likes i sosiale medier. Som en Askeladden reiser hun nå rundt og plukker opp nyttige kontakter, mulige leverandører, sprudlende entusiaster og solide supportere og skaffer seg en stor heiagjeng. Over alt er det tommel opp, bidrag av flere ville ideer eller tips om andre gode hjelpere - og hun mener at hun treffer en nerve i folk.

-Etter presse og tv-innslagene har jeg fått henvendelsene fra vanvittig mange, og særlig fra folk som ønsker å bidra med nisje-teknologi eller -kunnskap. Det er langt flere enn vi aner som samler eller pusler med miniatyrting, sier hun.

I pur glede har også Sandnes kommune blinket ut en tomt ved kaien på Lauvvik; porten til Lysefjorden, som en mulig lokasjon for bygg og park som skal romme et instant-Rogaland. Lokale arkitekter har like raskt og entusiastisk meldt seg på.

-Vi kan her lykkes med bærekraftig nær-turisme samtidig som det er en type mer-turisme - men uten CO2-utslipp, sier Hodne.

RIM.Jorunn.Hodne.3.jpeg#asset:1569

PILOTSAMFUNN: Jorunn Hodne reiser rundt med en film, og et Skudenes i miniatyr, når hun samler entusiasme for prosjektet om en opplevelsespark. På Nordic Edge fikk Skudenes-modellen stor oppmerksomhet. (Foto: Hilde Garlid)

Stavangers kuleste taklampe
Det hele startet med et 70-talls, meget enkelt dukkehus som Hodne kjøpte for en 100-lapp på Gjenbruken. I løpet av noen lekne kvelder og kreative helger ble dukkehuset innredet som en komplett kopi av Hodnes eget hjem.

-Jeg liker å lage disse småtingene selv av alt slags materiale; ikke kjøpe miniatyrene. Dukkehuset skulle i seg selv fungere som en lampe. Det var forutsetningen for at jeg fikk lov å dra huset med meg hjem. Jeg har siden fått 3D-printet helfigurer av meg selv og plassert meg selv inn i rommene, ler Hodne.

Det kunne endt der, som Stavangers kuleste, hjemmelagede taklampe. Men som så mange andre fotograferte Hodne sitt eget verk, la det ut i sosiale medier, og poff – 600 likes på 5 minutter. Så banket NRK på miniatyrdøren og Norge Rundt tok turen innom.

Hodne stod ved et yrkesmessig veiskille. TV-Vest-karrieren var avsluttet i 2009. Eksamen i jazz-sang var bestått på UiS og turnéene med bandet tæret på økonomien. I stedet for å gå inn i lampebransjen, festet Hodne blikket på stjernene. Hvorfor ikke gjøre Rogaland større, og verden litt mindre for alle dem som kommer hit for å oppleve Preikestolen eller Kjerag?

Miniparkturné
Hodne har fått økonomisk bistand av Innovasjon Norge til markedsavklaring og Rogaland fylkeskommune har gitt reisestøtte for å hente lærdom og kontakter i andre miniatyrparker i Europa. Dem er det mange av, og noen av dem er riktig gamle.

En klassiker for norske familier er Legoland, men verdens største er Wunderland i Hamburg og den nyeste er i New York. Besøkstallene til disse europeiske parkene er i millionklassen, men både hjemmemarkedet og «verdens-ende-lokasjon» tilsier at Rogaland i miniatyr ikke kan bygge et fundament utelukkende på egen befolkning eller tilfeldig gjennomstrømming av gjester. Vel kan vi gi cruiseturister noen «instant-moments» av Rogaland og anledning til å ta noen fake-selfies sammen med Tom Cruise klamrende til Preikestolen, men det må kraftigere kost til skal besøkende komme reisende til Rogaland for å besøke et mini-Rogaland.

-Parken skal vel så mye være et opplevelsessenter for folk som bor i Rogaland, som for travle cruiseturister. Et mål er å gi innbyggerne i Rogaland eierskap til miniatyrparken lenge før åpningsdagen. Det gjør vi med konkurranser via lokalavisene og at innbyggere, og lokalpolitikere, stemmer fram de attraksjonene de ønsker skal vise igjen i parken, sier Hodne.

Forretningsmodellen er at de samme 23 kommunene som sanker entusiasme for sine trollpikker, historiske tun eller brobyggingskunst skal betale for byggingen av modellene, i miniatyr eller virtuelt, til parken.

-Det blir en stor fylkesdugnad fra folk, myndigheter, næringsliv, turistforening, organisasjoner og frivillige som ønsker å gjøre sine attraksjoner kjent. Sammen setter vi natur, opplevelser og historie som gjør Rogaland mer attraktiv. Det er så mye vi ikke vet om vårt nærmeste ferieland. Undervisningsopplegg vil gå hånd i hånd med lek og underholdning. Vi kan ha fysiske aktiviteter i fiktiv natur, og vi kan lage samlerutstillinger som gjør parken verd å besøke helg etter helg. Og alle lager sine egen «bucket-list» over de attraksjonene de ønsker å besøke «in realtime», sier Hodne.

Hun tror heller ikke det blir vanskelig å få varmet opp patriotismen i lokalt næringsliv og blant politikerne når først innbyggerne har stemt fram sine favoritter.

Og bidragsytere til å fysiske bygge, innrede og skape innholdet i parken, er hun aller minst bekymret for. Hun har en hel bok med navn og tips fra folk som sier de gjerne blir med på leken.

RIM.Jorunn-Hodne.2.jpeg#asset:1568

KJENT FJES: Jorunn Hodne er velkjent fra medieverden og kulturlivet i Rogaland. Nå er hun gründer med et stort prosjekt som skal mane Rogaland til en entusiastisk og patriotistisk dugnad. (Foto: Hilde Garlid)

FAKTA
Selskap: Rogaland i miniatyr AS
Etablert:
2019
Gründer:
Jorunn Hodne
Produkt:
En fysisk og digital opplevelsespark med miniatyrer av attraksjoner fra 23 kommuner i Rogaland.

Web: Følg: Rogaland i miniatyr på Facebook

ROGALAND I MINIATYR OG VALIDÉ
• Forretningsutvikler:
Marit Størseth
Inkubatorselskap 2020
• Kontor i i8, inkubatoren, i Måltidets hus, Innovasjonspark Stavanger

Støttet av:
• Innovasjon Norge, markedsavklaring
• Rogaland fylkeskommune, Tilskudd til allment kulturarbeid
• SR-Bank og Innovation Dock, Gründerhub
• Sparebankstiftelsen, mentortjeneste
• Innovasjonspark Stavanger

Media: Aftenbladet 24.sept 2019: https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/4qvrEe/jorunn-hodne-vil-lage-en-miniatyrpark-av-rogaland

TV-Vest, 24. sept 2019: https://video.tvvest.no/satser...

NRK, 12. februar 2018: https://www.nrk.no/rogaland/i-huset-sitt-har-hun-en-tro-kopi-av-huset-sitt-1.13910676

Strandbuen, 20. januar 2020: https://www.strandbuen.no/kult...