Det nye sykehuset gir COWI VM-gull i digitalt byggeprosjekt


I toppetasjen i Arkivenes hus leier et selskap som ikke driver med arkivering og forskning i gamle dokument. Det norske kontoret av det danske rådgivningskonsernet COWI har plassert seg strategisk, med panoramautsikt over tomten som nå klargjøres for verdens beste digitale byggeprosjekt. 

13. november fikk COWI og deres partner Nordic Office of Architecture vite at deres prosjekt er kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt. 

Det prosjektet heter SUS2023. 

Universitetssjukehuset i Stavanger knivet i finalen mot det kinesiske signalbygget Beijing CBD Z6 Tower og det amerikanske Piedmont Atlanta Hospital. Fra før hadde disse topp 3 danket ut 193 andre innsendte prosjekt. 

Det er den amerikanske IT-giganten «Autodesk» som hvert år kårer verdens beste digitale byggeprosjekt. Det skjer under verdens største digitaliseringskonferanse for byggenæringen som samler over 10.000 arkitekter, ingeniører og entreprenører.  

 

Verdensmester på BIM

Kristoffer Tungland fra COWI, som omtales som en av «kodeknekkerne» i SUS2023-byggeprosjektet, ble tidligere i høst, 23. oktober, kåret til Årets Unge Rådgiver av Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF). Det er en prestisjetung utmerkelse til rådgivere under 35 år. Kristoffer Tungland (34) er elkraftingeniør og BIM-koordinator i COWI, og blir av juryen omtalt som en drivende kraft innen bygningsinformasjonsmodellering, forkortet BIM.

-Han er en rådgiver som løfter BIM-faget og er en aktiv i videreformidling av sin kunnskap, skriver juryen. 

Det er særlig utviklingen av BIM-metoden i prosjektet SUS2023, Tungland høster stor anerkjennelse for, og som også ligger tungt til grunn for VM-tittelen. 

Dette er andre gang COWI vinner en VM-tittel i Las Vegas. I 2014 vant de pris ved Autodesk University for årets BIM-visualisering for E16-prosjektet i Norge.

 

COWI-og-Nordic.2.jpg#asset:1174

 

Kodeknekkerne

Så hva er det som gjør at SUS2023 danker ut kinesiske tårn og et amerikansk sykehus? 

Juryen trekker fram at COWI og Nordics har knekt en byggekode som en hel bransje har jaktet på. I arbeidet med SUS2023 har teamet utviklet et innovativt konsept som muliggjør industrialisert bygging av høy kvalitet med en industrialisert arbeidsmetodikk som byggebransjen ikke har sett før. SUS2023 skal bygges med moduler og placeholdere der man tidligere måtte jobbe detaljert med hvert rom. Det gir økt effektivitet, bedre kostnadskontroll og reduserer risikoen for feilprosjektering. 

Industrialisering har vært et av byggenæringens største uløste problemer, men at koden knekkes i Stavanger og med akkurat dette sykehusprosjektet, mener Johannes Eggen, som er prosjektleder for arkitektteamet og seniorpartner i Nordic – Office of Architecture, ikke er en tilfeldighet.  

– Nedgangstiden i oljeindustrien åpnet en mulighet. Skal man bygge under krevende forhold offshore, må man bruke prefabrikkerte og modulbaserte løsninger. Alt må være pakket riktig og sendt til rett sted til rett tid. Vi mente det var mulig å benytte denne metodikken også på landbaserte prosjekter. Lokal industri responderte positivt og raskt da vi inviterte dem. Denne umiddelbare tilpasningsevnen tror jeg er helt unik for Stavanger-regionen, sier Eggen.  

Arkitektene i Nordic og ingeniørene i COWI har sammen med underleverandørene Aart Architects, Aas Jakobsen og SLA jobbet tett med det anerkjente London-baserte selskapet Bryden Wood. Men til tross for at leverandørbransjen har lang erfaring med prefabrikkert og industrialisert bygging, så oppdaget prosjektgruppen tidlig at byggenæringen manglet de digitale verktøyene de trenger for å prosjektere industrialisert. 

I tillegg til arbeidsmetodikk og prefabrikkerte byggemetoder, leverer prosjektteamet et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges, samt bruk av teknologiske løsninger for å effektivisere byggeplassen. Dette er bare noen av de digitale innovasjonene som får en global byggebransje til å rette blikket mot det norske sykehuset som bygges kant i kant med Innovasjonspark Stavanger. 

COWI-og-Nordic.1.jpg#asset:1173

Skyhøye ambisjoner

Kari Gro Johansen, prosjektdirektør for SUS2023, sier at de har skyhøye ambisjoner når det kommer til digitalisering.   

– Ikke bare skal vi bygge det beste sykehuset vi kan for de pengene vi har. Vi skal også planlegge og jobbe smartere. Og vi skal utvikle metoder som muliggjør at fremtidens sykehus bygges bedre enn i dag. At vårt arbeid nå bokstavelig talt er i verdenstoppen, viser at vi har gjort mye riktig, sier Johanson. 

Digitalisering og industrialisering av bygging gir store gevinster. Ved å produsere moduler under kontrollerte forhold reduseres antall feil i prosjektene, man får en mer tidseffektiv prosess og man øker kvaliteten betraktelig. 

-Metodikken gir monetære gevinster så vel som potensiale for en bedre opplevelse for sluttbrukerne av byggene, sier Kari Gro Johanson.  

– Vi har som visjon å bygge sykehuset uten bruk av boring, kapping og tilpasning på stedet. Så mye som mulig skal komme flatpakket eller som ferdige moduler man blir løftet inn og koblet sammen i bygget. I tillegg har digitaliseringen gjort det mulig å involvere alt fra leverandører, snekkere, sykepleiere og leger allerede nå i planleggingsfasen. Det betyr bedre løsninger og færre feil når sykehuset bygges og står ferdig, sier Johanson.  

COWI-og-Nordic.3.jpg#asset:1175

Stolt team

 Nordic og COWI utgjør storparten av prosjekteringsgruppen. 

– Det er ufattelig stort å se at vi klarer å lykkes med en slik grad av digitalisering og industrialisering at vi får en VM-medalje for jobben. En stor del av takken bør også rettes til oppdragsgiver. De har virkelig vist hva som kan oppstå når de gir ingeniører og arkitekter rom til å innovere, sier Marius Weydahl Berg, administrerende direktør i COWI Norge. 

– Vi er veldig stolte av alle involverte. I dette prosjektet løfter vi fram en hel bransje og viser at Norge ligger i tet hva gjelder fremtidens byggemåte, sier Eskild Andersen, daglig leder i Nordic — Office of Architecture.

 

 

Fakta om SUS2023 

  • Kostnadsramme: ca. NOK 8,4 mrd  
  • Ca. 105.000 m² (på Ullandhaug) 
  • Byggestart våren 2019  
  • Innflytting i 2023  
  • Alle somatiske sengepasienter og akuttpasienter samt nødvendige støttefunksjoner flyttes  
  • Enerom med bad til alle (ca640 sengerom er planlagt)