Blend Adnan (27) studerer og gründer, samtidig

Vi har pulsklokker og motiveringsapper for kondisjon og utholdenhet, men hvordan måle din styrkeframgang? Masterstudent Blend Adnan (27) er på saken. Forskningsrådet har gitt UiS-studenten 1 millioner kroner for å utvikle sensorikk og en app.​​

  • AV Hilde Garlid
  • 6. mai 2020

Woitech.1.jpeg#asset:1667

STERK DUO: Studentinkubatoren i Innovasjonspark Stavanger er myldrestedet for Blend Adnan (t.h) og Asbjørn Rørvik, leder i StartUIS, som sammen utvikler teknologien som skal gjøre det enkelt å måle resultat og framgang i styrketrening. (Foto: Hilde Garlid)-Hadde styrke vært enkelt å måle, så hadde noen gjort dette for lenge siden, sier Adnan, mens han forklarer hvordan en sensor festet på treningsapparat og manualer skal kunne høste data på innsatsen din, og gi deg en personlig tilbakemelding om du er på vei til å oppnå resultatene dine eller ikke.

Din digitale PT
-De fleste som trener aktivt er opptatt av å nå et mål; enten det er helse, styrke, kondisjon eller sommerkroppen, sier Adnan.

Pulsklokkeindustrien (wearable devices) har vokst enormt på 5-6 år på verdensbasis; fra 30 millioner solgte enheter i 2015 til 178 millioner i 2018, og salget var forventet å øke med 25 prosent i 2019. Det finnes også en skog av apper som skal hjelpe deg å holde orden på dataen og statistikken, og motivere deg til å holde progresjonen.

LES MER: «How big is the Wearables Industry? Interesting Statistics and Trends» (3DInsider, 2019)

-Folk motiveres av å få en tommel opp eller et smilefjes, og for alle som trener, enten det er på toppnivå eller mosjonistlaget, kan nå målsetningene sine så lenge de gjennomfører planen. Derfor fungerer tracking, og derfor fungerer det å bruke personlige trenere, sier Adnan.

Men når gjelder å loggføre den dataen som er viktig for å styrketrening, så kommer de nær 300 millioner pulsklokkene til kort.

- Vi gjør PTen digital. Systemet må gjenkjenne brukermønsteret ditt, og algoritmer må foreslå hva som er best for deg. Den kombinasjonen finnes ikke i dag for styrketrening.

Woitech.2.jpeg#asset:1668

TEKNOLOGI: Sensorikk skal bidra til å det du dytter, drar eller løfter på treningssenter kan samle data. Deler av teknologien Blend Adnan og Woitech bruker er hemmelig og er tenkt patentert. (Foto: Hilde Garlid)


Woitech har svaret?
Woitech utviklinger et universalprodukt som plasseres på treningsapparatene. Disse kommuniserer med en app som omsetter det du dytter, løfter eller drar til dine personlige data som kan settes i system og vise progresjon.

Sensorikken skal kunne monteres på alle typer apparater. De ønsker ikke at treningsstudioene må bytte ut utstyrsgarderoben.

-Vi utvikler to type sensorer; Woit-track som brukes på alle type kabeltrekkingsapparater, og Woit-sence som monteres på frivekter.Når dette kommer for salg, skal treningssentrene raskt kunne integrere og markedsføre dette tilbudet. Forhåpentligvis blir det så populært at alle sentrene må ha trackingsystemet, sier Adnan

Millionen fra Forskningsrådets STUD-ENT er kjærkomment. Når masteroppgaven i teknologi og ledelse er levert 15.juni, er det fullt fokus på Woitech.

-Innen 5 måneder håper vi å være i mål med teknologien. Så må den testes, og vi håper å ha en tidligversjon for salg første halvdel av 2021, sier Adnan, som innrømmer at tidsplanen kan være for optimistisk.

- Det er vanskelig å tidsbestemme ferdigstillelse og lansering når man utvikler noe som skal være universal og lett kan integreres. Det er også løsninger vi ønsker å patentere. Det tar tid, sier han.

Han er også tydelig på at første versjon, vil være en lettvekter i forhold til potensiale som ligger i denne type sensorikk og datainnsamling.

- Første lansering av appen vil kunne tracke historikk og progresjon i henhold til den planen du har satt deg, men den vil ikke kunne predikere hvordan du kan trene. Appen kommer til å bli smartere etterhvert, sier Adnan.

LES OGSÅ: Student fikk ein million for å utvikle treningsgevinst-app (UiS)


Woitech.5.-Blend.-Adnan.UiS.jpg#asset:1671

TRACKING PÅ UTSTYR: Blend Adnan monterer sensorikken Woitrack på et kapeltrekkingsapparat. (Foto: Karen Okstad, UiS)

Allmannsmarkedet
Det er treningssenter i sin alminnelighet, og mosjonister i flertall, som er målgruppen for Woitech, men denne type treningsdata kan være til stor nytte for dem som trener mer profesjonelt, og også for dem som driver med rehabilitering.

-Jeg er i kontakt med fysioterapeuter og kiropraktorer. Alle som har hatt en idrettsskade, vet at å følge treningsplanen fra fysioterapeuten er utrolig viktig for rehabiliteringen. Denne appen vil kunne dokumentere om du følger planen, og kan være et nyttig verktøy for fysioterapeuten til å gi nye øvelser som gir helsemessig framgang, sier Adnan.

Entreprenørskap i studietiden
Blend Adnan har flyttet inn i studentinkubatoren LevelUp i Innovasjonspark Stavanger. Det er et studenttilbud fra UiS og Validé hvor Adnan og andre kan driver med innovasjon og entreprenørskap mens de studerer.

-UiS jobber for at entreprenørskap skal være en reell karrierevei for studenter. Hvert år har LevelUp og Forskningsrådet en workshop på UiS i forkant av utlysningen, for å markedsføre tilbudet og finne kvalifiserte søkere. I år var det 20 av 45 søkere nasjonalt som fikk penger fra Forskningsrådet. Veldig kjekt at Blend er en av dem, sier Minnah Haniffa, rådgiver i innovasjonsavdelingen på UiS.