Årets sjakk-kokk er kåret

Det koker i innovasjonsparken. Norway Chess har invitert to stjernelag til Måltidets hus og Nofima sitt kjøkken; landslagskokker og verdens beste sjakkspillere. Nå er det kokkekamp.

  • AV Hilde Garlid
  • 10. april 2020

Sjakkbilene stod tettparkerte framfor Måltidets hus, og en varebil med matvarer stablet fra gulv til tak, var råvarebuffeten hvor sjakkspillerne hentet sine ingredienser.

Spillerne kjenner hverandre tydeligvis godt ettersom de ruller verden rundt for å konkurrere mot hverandre, så tonen var vennskapelig og avslappet. De kjenner nok også sine egne begrensninger når det gjelder matlaging på høyt nivå, men med en gang kokkeluen var på, og 10 sjakkspillere var fordelt på fem lag med hver sin landslagskokk som teamleder, så var alvoret i gang. Alle vil yte sitt beste, ingen vil tape. sjakk-kokk.2.jpg#asset:1408

Laks og norske råvarer var ingrediensene, og forsøkskjøkkenet til Nofima formelig kokte av spenning og etterhvert varme og gode lukter. 45 minutter fikk lagene til rådighet. På den tiden skulle de både bli enig om en rett, velge ut råvarer, kutte og koke og til slutt presentere retten for fire kritiske og svært kompetente jurymedlemmer.

Juryene smakte og nikket. Det var umulig å se av ansiktsuttrykk eller mengden av rester på tallerkenene hva de egentlig likte best. Magnus Carlsen var på lag med russeren Alexander Grischuk og med kokken Christian André Pettersen som teamleder. Grischuk hadde i oppgave å kutte råvarer, mens Carlsen stod for dekoreringen. Carlsen mente selv han var det svakeste ledd i teamet, men var fornøyd med samarbeidet.

Smak, presentasjon og teamspirit – det var nemlig avgjørende for juryens bedømmelse. De ga Carlsen, Grischuk og Pettersen en 2.plass, men det var teamet med Fabiano Caruana, USA, Viswanathan Anand, India og landslagskokk Filip August Bendi, kjøkkensjef på NB Sørensen, som nå bærer mestertittelen verdens beste sjakk-kokk.